lw
01.06.2015 | vb   | lw   | svg | top |
home
introduction
principle
study
hong kong cuhk
hong kong syss
hangzhou caa
nanjing seu
xiuning wsp | structure |gallery|people|

structure

The structure

I suggested a pavilion which can provide shade but does not protect from rain. It is located in a corner of the site, forming the end of an axis with the main entrance in one direction and leading a few steps down to the riverbank in the other. The roof is a leverwork forming an arch with three different element shapes. Round steel tubes go in the lateral direction and vertical and horizontal planks made from pressed bamboo go in the radial direction. I worked with partial models to establish the principle, a parametric computer model to study dimensions and the form, a 1:10 scale model to judge the behaviour and a 1:1 segment to test the assembly process and the performance.

There are no additional connectors which would obscure the basic principles of a leverwork. To prevent elements from moving or slipping, two more tubes are fixed in the walls which support the trusses which carry the arch, locking the elements in place. To increase the stability, the steel tubes are continuous instead of in shorter pieces which introduces redundancies which better distribute the loads. The flat pieces follow the geometry but do not carry any load. We can still observe the basic principles: the levers, the mutuality in that the bamboo boards are supported by the steel tubes which in turn are supported by the boards and the self-connectivity.

dasheng 2014
zeughaus teufen
reference